fbpx
Perron3 Boskoop - Waarom wij kiezen voor Halal
1790
post-template-default,single,single-post,postid-1790,single-format-standard,bridge-core-2.1.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-20.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-1202

Waarom wij kiezen voor Halal

Halalrestaurants zijn niet langer alleen maar traditioneel, maar zijn juist hip! Zeker in deze tijd vinden wij het belangrijk dat iedereen bij ons terecht kan. Vegetarisch, glutenvrij, speciale dieetwensen, waarom dan ook niet halal? 

We krijgen vaak de vraag of ons eten halal is en net zo vaak krijgen we deze vraag andersom gesteld. ‘Waarom hebben jullie hiervoor gekozen?’ Eqbal wist dat deze vragen van beide kanten zouden gaan komen en vond het belangrijk hier goed op in te spelen. Daarom hakte hij de knoop door bij de opening en lanceerde een menukaart die volledig halal was. Die vragen zien we tegen die tijd wel!

Met zijn neus voor trends in de foodwereld en zijn eigen geloofsovertuiging, onstond het plan om het menu van Perron3 volledig halal in te richten. Iedereen is welkom bij Perron3, welke keuzes je dan ook in het leven maakt. Hij wist dat dit ook vragen kon gaan oproepen bij gasten die niet zo veel afweten van de term halal. Hierom besloot hij dit dan ook rustig op te bouwen en de gasten hierover te informeren. ‘Als je ergens niet alles van af weet heb je al snel een oordeel of een beeld ergens van, maar hier in Boskoop blijken de bewoners juist ontzettend begripvol, nieuwsgierig en ruimdenkend’.

Je ziet het steeds vaker, halalrestaurants in een hip jasje. Eqbal vertelt: ‘Je ziet dat er een verandering gaande is. Voorheen kon je voornamelijk halal uiteten bij restaurants met een traditioneel interieur met tierlantijn en oosterse gerechten of je kiest voor een vegetarisch gerecht in een doorsnee restaurant. Ook al is het aanbod steeds meer aan het toenemen, ruime keuze is er wat betreft halal eten buiten de grote steden niet. Jonge moslims willen iets anders — je moeder maakt tenslotte altijd de beste Tajine! Dus als je dan eens buiten de deur gaat eten, wil je iets anders op je bord.’

Eqbal vertelt verder: ‘Met dat idee in gedachte had ik de wens om mee te gaan met de trend en het aanbod op de markt te vergroten. Halal kan, als je er niet veel van af weet, soms ook afschrikken, daar ben ik me van bewust. Ik en mijn crew leggen dan ook graag aan onze gasten uit hoe het zit en waarom we hiervoor kiezen. Zo kunnen we wellicht het taboe wat voor sommige mensen hieraan hangt wellicht meer doorbreken.’

Onze smaak en interesses zijn in de loop der jaren flink verbreed.

Openstaan voor andere culturen en gewoontes is iets waar we de laatste jaren met elkaar aan werken. We eten steeds vaker gerechten uit andere landen of culturen. We vinden dit lekker en zoeken onze eigen weg hierin. De traditionele Hollandse keuken blijft heerlijk, maar eerlijk is eerlijk, bij het gemiddelde huishouden staat tegenwoordig ook een lekkere pasta, een curry, of een thaise wokschotel regelmatig op het weekmenu. Onze smaak en interesses zijn in de loop der jaren flink verbreed.

‘Ja, het kost meer moeite om de juiste producten te vinden die aansluiten bij ons concept en die halal zijn. Zoals carpaccio of bacon bijvoorbeeld, maar ik heb het er graag voor over. Die zoektocht vind ik juist uitdagend, al helemaal als ik de verbaasde gezichten van de gasten zie. Is dit ook halal en dit ook? Jeetje wat een ruime keuze.’

De vraag naar hippe halalrestaurants blijkt er zeker te zijn. Jongeren en inmiddels ook ouderen komen vanuit omliggende plaatsen zoals Zoetermeer, Gouda, Alphen aan den Rijn en zelfs Den Haag om te kunnen genieten van een heerlijke burger bij Perron3.

Wij vinden dat iedereen bij ons terecht moet kunnen van welke afkomst of geloofsovertuiging dan ook

Wij vinden dat iedereen bij ons terecht moet kunnen van welke afkomst of geloofsovertuiging dan ook. We houden rekening met verschillende allergieën en dieetwensen, dus waarom dan niet voor mensen die graag halal willen eten? Perron3 is gelegen op het station en is ingericht als stationshuiskamer. Iedereen voelt zich hier thuis, jong en oud zitten aan één tafel. Groepen met verschillende afkomsten en geloofsovertuigingen kunnen samen tafelen en voor iedereen is er genoeg keus. Die verbinding, dat is toch mooi.

Daarnaast is een belangrijk onderdeel van halal de gezondheid en welzijn van het dier. Ik denk dat dat in deze tijd ook erg belangrijk is. De keuzes die je maakt voor je ingrediënten zijn belangrijk. Daarbij hou je rekening met niet alleen de prijs, maar ook de gezondheid en welzijn van de dieren, de ruimte die zij hebben gehad en het productieproces. Dit allemaal met een oogje op de natuur. Wij kiezen bijvoorbeeld ook voor tomaten en uien van de boeren bij ons om de hoek, en nemen wij aardappelen af bij de aardappelboeren uit onze eigen streek. Ik vind dat je dat proeft, de moeite die erin gestoken is. De combinatie van dat alles maakt ons uniek en we delen dat zo open mogelijk. Dat is ook de reden dat we gekozen hebben voor een open keuken. Transparantie is wat ons betreft de sleutel.

Sommige gasten die wij spreken over onze keuze voor halal, hadden eerst een volledig ander beeld bij halal dan de werkelijkheid is. Na wat uitleg kom je dichter tot elkaar. Het is vaak onwetendheid over een onderwerp wat een bepaald beeld kan vormen in iemands gedachten en dat geeft niks. We nemen hier de tijd voor; van elkaar kun je leren. Natuurlijk mag of kun je een andere mening hebben, het zou immers saai zijn als we allemaal hetzelfde zouden denken!

Als je nog niet zo goed weet wat halal precies inhoudt.


Als je nog niet zo goed weet wat halal precies inhoudt, geven we je hieronder een kleine uitleg. Wist je trouwens dat veel New York Pizza’s en McDonald’s in Nederland ook volledig halal zijn? Ook zij willen geen enkele groep buitensluiten en in die gedachtengang sluiten wij ons volledig aan.

Wat is halal?
Halal is een islamitische term waarmee wordt aangegeven wat voor moslims toegestaan is. Het tegenovergestelde is in niet-juridische termen ‘haram’. Het gaat hierbij zowel om handelingen als producten. Onder meer voor voedsel gelden speciale richtlijnen, waar een moslim zich aan dient te houden.

Wat is een halal restaurant?

Niet voor iedereen is dit even duidelijk. De meeste mensen weten dat het inhoudt dat het vlees op de islamitische manier is geslacht. Maar is dit het of komt er nog meer bij kijken? Halal eten of halal leven is een islamitische zienswijze waarbij de overtuiging is dat het goed is voor de mens, het dier, milieu en de maatschappij.

Halal vlees

In de Islam is het enkel toegestaan om vlees te eten van reine dieren. Deze dienen echter wel op Islamitische wijze geslacht te worden waarbij 3 aspecten zeer belangrijk zijn.

-Wat betreft het vlees, enkel specifieke dieren zijn toegestaan zoals bijvoorbeeld runderen, kalveren, schapen, geiten, pluimvee, ganzen en eenden. Het eten van varkensvlees is niet toegestaan, dit dier wordt niet gezien als rein en wordt dus niet gebruikt voor consumptie.

-De gezondheid van het dier is erg belangrijk. Er wordt dus goed gekeken naar voeding, de ruimte die het dier heeft bij leven, hygiëne, gezondheid en welzijn.

-Het dier wordt gezien als een gunst dat door Allah is geschapen. Daarom is het ook van belang dat het dier uit eerbied en dankbaarheid in de naam van Allah wordt geslacht. Dit laatste mag ook enkel gebeuren door een slager die het slagersvak bekwaam is en die leeft volgens het islamitische geloof.
Bekijk ons menu!

Download onze Perron3 App

Helemaal Gratis!