18 jan Bewuste keuzes – verpakking
Omdat wij nu alleen kunnen bezorgen & afhalen, maken wij veel gebruik van verpakkingsmateriaal. Meer verpakkingsmateriaal betekent ook meer afval.
Een grote belangrijke reden dus om dit zo verantwoord mogelijk te doen. Daarom hebben wij een aantal bewuste keuzes gemaakt en hebben wij advies ingewonnen bij Natureko voor het maken van de juiste keuzes. Zijn milieu bewuste keuzes wel te maken in combinatie met warm of juist koel houden van onze gerechten, het stapelen, vervoeren en nog zo veel meer eisen die belangrijk zijn bij verpakkingen? Nou, zeker weten!
Kraft karton ziet er niet alleen tof uit, dat is het ook!
Zo maken wij bijvoorbeeld gebruik van kraft. Kraft is een sterkt materiaal dat valt onder de categorie karton. Dit gebruiken we eigenlijk al vanaf het begin. Kraft ziet er niet alleen tof uit, dat is het ook! Onze kraft-verpakkingen worden voornamelijk gemaakt van FSC® gecertificeerd papier afkomstig uit verantwoord bosbeheer. De Forest Stewardship Council (FSC®) is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd.
FSC® spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. Tof toch!
Nu hoor ik je denken “Oke, maar een kartonnen verpakking, hoe ga je daar in een salade serveren zonder dat heel het karton nat is wanneer het bij mij thuis aankomt?”
Nou, daar hebben ze iets heel slims voor bedacht! Om kartonnen verpakkingen olie-, vocht- en vet bestendig te maken worden ze voorzien van een PLA (maiszetmeel) coating in plaats van een plastic (PE) coating. Mooie techniek hè! Wij zijn erg tevreden over onze bakjes en schalen die we gebruiken voor onze pasta’s en salades. Het blijft goed warm (of koud), je kunt het zelfs gerust een nachtje in de koelkast zetten.
En de deksel dan?
De deksels zien er misschien uit als plastic, maar ook deze zijn gemaakt van PLA ( maiszetmeel). De deksels zijn gecertificeerd volgens de Europese norm EN13432 welke staat voor industriële composteerbaarheid, Ze zijn dan ook voorzien van het OK compost en kiemplant logo. Helemaal verantwoord dus! Het ziet er niet alleen mooi uit, het is ook een mooi product. Hier presenteren en vervoeren we graag onze gerechten in, logo sticker erop en gaan!
Maar jullie to go bestek en rietjes zijn toch wel van plastic? Nope!
Ook daar hebben we natuurlijk aan gedacht, rietjes en bestek worden ook veelvuldig gebruikt. Een belangrijke reden om ook daar iets mee te doen. Plastic rietjes zijn ook gewoon niet meer van deze tijd. Sterker nog, hier zit sinds 2021 officieel een verbod op.
Het verbod vanaf 2021 geldt voor het volgende wegwerpplastic: wattenstaafjes, bestek (vorken, messen, lepels, chopsticks), borden, rietjes, roerstaafjes, ballonstokjes, ultralichte plastic zakjes en piepschuimen voedsel- en drankverpakkingen.
Het doel van de nieuwe richtlijn is het verminderen van de hoeveelheid plastic afval wat wordt geproduceerd. Vanwege het langzame afbraakproces hoopt het plastic afval zich op in zeeën, oceanen en op stranden. Dieren nemen het plastic op en zo komt het ook in de menselijke voedselketen terecht.
Wij maken daarom nu gebruik van CPLA bestek.
CPLA is een duurzaam alternatief voor plastic bestek. CPLA wegwerpservies wordt gemaakt van planten zoals suikerriet, suikerbiet, mais en cassavewortel. Door fermentatie van ruwe suikers uit deze planten ontstaan er melkzuur moleculen. Na polymerisatie van de melkzuur moleculen ontstaat er PLA. Door PLA tijdens de productie te verhitten kristalliseert het materiaal en ontstaat er CPLA.
Het voelt er ziet er bijna het zelfde uit, maar is veel beter voor het milieu.
Wij vinden het belangrijk om met goede, bewuste en duurzame materialen te werken. Zowel voor het warm, koud en vers houden van onze producten als voor het milieu. Gelukkig is de keuze inmiddels reuze en zijn de technieken de afgelopen jaren flink verbeterd. Wij zien echt de meerwaarde van het gebruiken van milieubewust materiaal. Volgens milieuklachten.nl is het zwerfvuil rondom een cafetaria en afhaalrestaurants zichtbaar groter. Ook wij zien dit helaas gebeuren, wij vinden het daarom heel belangrijk om bewuste keuzes te maken.
Wist je dat een een pastic tas zo’n 10 tot 20 jaar nodig heeft om af te breken? Dat is natuurlijk bizar lang. Wij proberen daarom zo goed als we kunnen onze omgeving schoon te houden.
Afbraaktijden zwerfafval
- appel klokhuis – ongeveer 14 dagen
- bananen- of sinaasappelschil – 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het weer
- blikjes van frisdrank – het deksel (aluminium) vergaat nooit, de rest van het blikje (staal) 50 jaar!
- kranten – van een paar dagen tot een half jaar
- petfles van polyester, zoals frisdrankflesjes – in de schaduw 10 jaar, in de zon 5 jaar
- kartonnen drankbeker – een half jaar
- papier en karton – half jaar
- plastic zak – 10 tot 20 jaar
- glazen fles – 1 miljoen jaar
- mondkapje- De wegwerpvariant is voor een deel gemaakt van polypropeen, een vrijwel onafbreekbaar plastic.